Utvrdite stepen vjerovatnoće naplativosti. Besplatno i diskretno. Utvrdite stepen vjerovatnoće naplativosti. Besplatno i diskretno.

Stečajevi i likvidacije 1. kvartal 2017.

U BiH je za prva tri mjeseca ove godine godine pokrenuto ukupno 457 postupaka stečajeva i likvidacija firmi, od čega njih 346 u FBiH i 111 u RS, što je prema podacima kompanije „LRC BIS" iz Sarajeva, što je za 26 manje u odnosu na isti period 2016. godine. 

Prema riječima Sabine Mašović, rukovodioca pravne službe „LRC Inženjering", u prvom kvartalu 2017. godine otvoreno je 55 stečajeva i 184 likvidacije, što je za 5 postupaka stečaja i 29 postupaka likvidacija firmi manje u odnosu na isti period 2016. godine. Istovremeno, iz registra pravnih lica za prva tri mjeseca 2017. izbrisano je ukupno 158 firmi, što je za 22 ugašene firme manje u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe, u prva tri mjeseca 2017. godine zaključeno je 63 stečaja i 109 likvidacionih postupaka , što je za 32 stečaja više i 15 likvidacija firmi manje u odnosu na prvi kvartal 2016. godine.

PREUZMITE LISTU 457 FIRMI ZA KOJE SU POKRENUTI POSTUPCI STEČAJA I LIKVIDACIJA >

Među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih stečajnih postupaka na prvom mjestu je Tuzlanski kanton, zatim Banjalučka regija, a potom slijede Kanton Sarajevo, Dobojska regija i Trebinjska regija. 
 -Došlo je do promjene u trendu, jer je Tuzlanski kanton izbio na prvo mjesto po broju otvorenih i zaključenih stečajeva, ispred Kantona Sarajevo koji je do sada prednjačio na ovom planu i prema kvartalnim i godišnjim obračunima. Djelatnosti koje najviše idu u stečaj su nespecijalizirana trgovina na veliko, cestovni prevoz robe, hoteli, trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo, kao i voćem i povrćem- kaže Mašović. 

 Kanton Sarajevo ostao je na prvom mjestu među pet regija sa najvećim brojem otvorenih i zaključenih likvidacionih postupaka, a potom slijede Tuzlanski, Zeničko-Dobojski, Hercegovačko-Neretvanski i Srednjobosanski kanton. 

-Likvidacioni postupci su najčešće otvarani i zaključeni u djelatnostima savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, trgovini na malo odjećom u specijaliziranim prodavnicama, trgovini na veliko drvom, graševinskim materijalom i sanitarnom opremom, te u djelatnosti apoteka i arhitektonskim djelatnostima- dodala je Mašović. 

 Prvih 19 firmi u kojima je otvoren ili zaključen stečajni postupak i otvoren ili zaključen likvidacioni postupak imaju ukupni prijavljeni prihod u iznosu 31.802.235,00KM.  -Čak šest od ovih 19 firmi, kod kojh je zaključen stečajni ili likvidacioni postupak brisano je iz sudskog registra, među kojima je i „Vino-Župa" iz Istočnog Sarajeva, „M-Pack" Sarajevo, „ZNSM-BLK" iz Broda i JP „Kakanj-Sport". Sigurno najzvučnije ime na ovoj listi je „Hewlet-Packard d.o.o." Sarajevo obzirom da je HP svjetski poznat i jedan od vodećih brendova u prodaji računarske opreme, štampača i sl. Osim nastupanja pravnih posljedica brisanja iz registara preduzeća, ovim je direktno pogođen i veliki broj zaposlenih u tim firmama - istakla je Mašović. 

Prema riječima Mašović, kompanija LRC kontinuirano prati objavljivanje oglasa o otvaranju stečaja i likvidacija u službenim novinama entiteta. Svim svojim klijentima LRC dostavlja obavijesti za svaku firmu koju su provjeravali u bazi LRC-a, što omogućava pravovremenu reakciju, odnosno prijavu u stečajnu ili likvidacionu masu.Ujedno, Mašović apeluje na bh firme da se redovno informišu o pokretanju stečajnih i likvidacionih postupaka 

 - Kako biste zaštitili svoje poslovanje neophodno je konstantno pratiti informacije o kupcima, klijentima kao i dobavljačima, potencijalnim partnerima. Pravovremena reakcija i poduzimanje adekvatnih akcija prema kupcima za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija ili procedure za naplatu potraživanja ključni su elementi za sigurnije poslovanje i efikasno upravljanje potraživanjima. LRC INKASSO paušal pravne službe jedan je od najefikasnijih alata koji kompanijama omogućava redovno praćenje postupaka stečaja i likvidacija kao i stručnu podršku i pravne savjete za upravljanje potraživanjima. Također, napomenula bih privrednike da kompletan pregled i listu firmi za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija mogu preuzeti na INKASSO web stranici - istakla je Mašović.